De ce este important să investești cât mai repede în dividende ?

Unele dintre cele mai esențiale ingrediente pentru orice strategie de investiții de succes pe termen lung sunt acțiunile care plătesc dividende. Un portofoliu fără acțiuni ce generează dividende pierde oportunități valoroase,indiferent dacă acesta implică un venit pasiv sub formă de cash (dividende) sau planuri de reinvestire a dividendelor (DRIP),care reinvestesc automat plătile din dividende în acțiuni.

Mulți investitori cu experiență au înteles deja de ce contează așa mult dividendele, dar investitorii mai noi care doresc să obțină randamente mari și cât mai repede ar putea să treacă cu vederea valoarea pe termen lung al acțiunilor ce generează dividende , investind bani în acțiuni cu creștere rapidă ce nu oferă dividende.

Importanța dividendelor

S-ar putea să vă întrebați de ce dividendele sunt așa semnificative în primul rând. Deși există o mulțime de acțiuni ce nu plătesc dividende și au rentabilități excelente pentru acționarii săi,acțiunile care plătesc dividende sunt unice,deoarece obțineți randamente tangibile sub forma plătilor trimestriale. (cele mai frecvente)

Acest lucru nu înseamnă că acțiunile ce generează dividende sunt superioare celor cu creștere rapidă, există și acțiuni ce plătesc dividende și sunt cu riscuri substanțiale pentru investitori,dar lăsând la o parte aceste acțiuni cu risc, aceste tipuri de investiții sunt semnale fără îndoială că o companie are o stabilitate financiară bună și are capacitatea de a-și susține operațiunile pe o perioadă lungă de timp.

Cum așa? Păi dividendele joacă un rol infulent în modul în care companiile decid să-și aloce profiturile, în timp ce companiile tranzacționate public fără dividende au o libertate mai mare de a-și compensa puternic directorii și a-și gestiona activele în moduri care nu ar putea maximiza întotdeauna valoarea acțiunilor pentru acționari. Aceste probleme sunt mai ușor evitate cu acțiunile care plătesc dividende,deoarece companiile au obligații mai mari de a menține sau de a crește plata dividendelor către acționarii lor,prin urmare sunt mai eficiente când vine vorba de gestionarea capitalului.

De ce companiile își măresc dividendele ?

Dacă dividendele obligă companiile să asculte și să accepte mai frecvent acționarii, atunci de ce s-ar încarcă de bună voie cu o practică precum plata dividendelor pe acțiunile lor? În primul rând, dividendele atrag mulți investitori fără a pune presiune asupra companiei pentru a crește (acesta este motivul pentru care companiile aflate în regim de creștere rapid evită plata dividendelor – astfel încât să poată păstra mai mulți bani la îndemână pentru extinderea operațiunilor comerciale)

În plus, creșterea dividendelor este un indicator vizibil public al sănătătii unei companii,în cazul în care numerarul se epiuzează, compania nu mai e în stare să își susțină trimestrial plata dividendelor și probabil ar reduce dividendul, Astfel rata de creștere al dividendelor este un indicator extrem de important al stabilității unei companii – fiecare investitor ar trebuii să acorde atenție.

Haideți să vă arăt un exemplu de investiții în care Erica și John investesc astfel:

John investește 2.000 $ / an, de la 18 până la 27 apoi se oprește.

Erica investește 2.000 $ / an între 28 și 65 de ani

Ambii au o dobândă de 10 %/an până la 65 de ani.

Sursa

Este șocant să vedeți cum John ce-l care a investit doar 10 ani a obținut mai mulți bani față de Erica care a investit aproape toată viața.

După cum spuneam, vedeți cât de important este să începem investițiile cu cât suntem mai tineri?

Încercați să nu mai ascultați tot felul de prostii de pe internet și oameni care vă vor spune ei cum să vă îmbogățiți rapid, nu există așa ceva. Investiți lunar, disciplinat și cu răbdare pe termen lung și o să ajungeți foarte departe, lăsați dobânda compusă să lucreze pentru voi.

Până și Albert Einstein spunea că: 

“Dobânda compusă este cea de-a opta minune a lumii. Cine o înțelege o câștigă, cine nu… o plătește”

Așa pe final vreau să știți că pentru investitorii obișnuiți, acțiunile care generează dividende oferă o oportunitate mare de venit pasiv,constant și o libertate financiară !

Dacă îmi apreciezi blog-ul și munca depusă, mă poți susține pe Patreon!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *