Ce este un dividend?

Un dividend este o plată pe care companiile o distribuie acționarilor lor.Plătile de dividende reprezintă modul în care companiile își împart profiturile cu investitorii lor,dintre care mulți preferă să câștige un flux constant de venituri care poate fi realizat fără a vinde acțiuni.

Definiție dividend

Dividendele sunt modul în care companiile își distribuie câștigurile acționarilor. Când o companie plătește un dividend, pentru fiecare acțiune deținută la aceea companie aveți dreptul de plată la un dividend stabilit. Dividendele pot fi în numerar (cash) sau acțiuni suplimentare.

Atât companiile private, cât și cele publice plătesc dividende,dar nu toate companiile aleg să le plătească și nici o lege nu impune companiilor să plătească dividende acționarilor lor.Daca o companie alege să platească dividende , acestea pot fi distribuite lunar, trimestrial sau anual.

Ce este un dividend special ?

Un dividend special este o plată de dividend bonus unic. Dividendele speciale ar putea fi plăți unice la o companie care nu oferă în mod normal dividend sau ar putea fi dividende suplimentare în plus față de dividendele programate în mod regulat ale unei companii.

Companiile anunță în general dividende speciale atunci când au fost deosebit de profitable și doresc să împartă câștigurile acționarilor.Dividendele speciale nu reprezintă un angajament al unei companii de a continua să ofere plata dividendelor la această rată.De exemplu, Microsoft (MSFT) în 2004 a plătit un dividend unic de 3 $ pe acțiune, ce este egal cu 32 de miliarde de dolari, iar rata trimestrială a rămas de 0,08 $ cenți la perioada respectivă.

Ce este un Stock Dividend?

Un stock dividend este un dividend plătit sub formă de alte acțiuni în loc de numerar (cash).Puteți vinde acest stock dividend imediat sau le puteți păstra.De obicei primiți stock dividend când alegeți să intrați într-un program automat de reinvestire a dividendelor.

Când se plătesc dividendele?

Dividendele pot fi plătite lunar,trimestrial sau anual în funcție de companie. Exista trei date-cheie de știut când vine vorba de dividende: data-declarației , data ex-dividend și data plătii.

  • Data declarației. Aceasta este data la care consiliul sau echipa de conducere a companiei anuță că va fi plătit un dividend. Consiliu voteaza apoi dacă va fi plătit dividendul.
  • Data ex-dividendului. Aceasta este data la care trebuie să dețineți un stock plătitor de dividende pentru a primi dividendul. Data ex-dividendului este în mod normal cu o zi lucrătoare înainte ca societatea să verifice lista acționarilor pentru a determina cine primește un dividend. Dacă cumpărați la sau după data ex-dividendului nu veți primi plata dividendului aferent. În schimb, daca vindeți la sau după data ex-dividendului veți primi în continuare plată dividendului aferent.
  • Data plății. Aceasta este ziua în care acționarii care dețineau acțiuni la data ex-dividendului își primesc plata dividendului

În general dacă dețineți acțiuni comune sau acțiuni preferențiale ale unei companii plătitoare de dividend la data ex-dividendului,veți primi un dividend.